fbpx

Blog

Oktoberfest pri tebi doma!

Oktoberfest je največji pivsko-zabaviščni festival na svetu, ki ga obišče tudi do 6,5 milijonov obiskovalcev. Ob originalni bavarski verziji, se njegove različice pojavljajo po celem svetu, ob čemer se seveda popije ogromna količina piva.

Pivo pa ni edina značilnost Oktoberfesta. Festival v Münchnu, ki velja za izvorni in edini “pravi” Oktoberfest, poleg značilne noše, različnih iger in izbranih vrst piva, postreže še s kar nekaj značilnostmi. 

Letošnji festival zaradi izrednih razmer sicer odpade, s pomočjo naših idej pa si lahko pravo festivalsko vzdušje ustvarite kar doma!

Pivo na Oktoberfestu

Čeprav bakreno barvo piva danes pripisujemo sladu sorte Munich, pa ni bilo vedno tako. Pred izumom modernih hladilnih sistemov je v 19. stoletju na Bavarskem veljala prepoved varjenja piva v poletnem času. Tako so do marca zvarili večje količine nekoliko alkoholno močnejšega piva in ga shranili na hladno, da ga je bilo dovolj za celo poletje. Ker je bilo piva precej, ga je nekaj ostalo tudi za jesenske dni. Pravilo na Oktoberfestu je bilo, da se najprej popije staro zalogo piva. To pivo še danes imenujemo Märzen in velja za pivo, ki se je tradicionalno streglo na Oktoberfestu.

Pivo, ki se streže na Oktoberfestu mora ustrezati strogim zahtevam, ki veljajo v Nemčiji. Prav tako je pogoj, da je pivo varjeno znotraj meja Münchna. Piva, ki ustrezajo tem pogojem se znamči pod imenom “Oktoberfest Beer”. Na začetku je bilo to predvsem pivo tipa Märzen, sedaj pa je veliko bolj razširjeno nekoliko svetlejše in lahkotnejše festivalsko pivo. Pivovarne, ki ustrezajo vsem pogojem in imajo tako status Oktoberfest piva so: Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Löwenbräu, Paulaner, Spatenbräu in Staatliches Hofbräu-München.

Leta 2013 se je na Oktoberfestu popilo kar 7,7 milijonov litrov piva.

Kaj pa hrana?

Seveda je za dober festival obvezna tudi dobra hrana. V letu 2019, ko je bil organiziran zadnji Oktoberfest, so med drugim pojedli 509.420 pečenih piščancev in kar 122.658 klobas.

Najpogosteje se na krožnikih poleg pečenih piščancev znajdejo še svinjina, riba na palici in klobase – najbolj poznane so bele klobase Weisswurst. Kot priloga se največkrat pojavijo krompirjevi cmoki in sirovi “špecli”. Posladkate se lahko z jabolčnim zavitkom, med pitjem piva pa so najbolj priljubljene slane preste.

Zate smo pripravili enostaven recept za domače preste, ki ga lahko preneseš na spodnji povezavi!

Značilna dekoracija in oprava

Značilna belo-modra kombinacija takoj spomni na Oktoberfest. Na spodnji povezavi smo pripravili dekoracijo, ki jo lahko preneseš in natisneš, ter s tem poskrbiš za pristno vzdušje Oktoberfesta!

In še najbolj pomembno…

Lepa dekleta in ogromna količina piva. Pravi zaščitni znak Oktoberfesta so litrski vrči in gospodične, ki nosijo velike količine značilnih vrčkov. Rekord v nošenju predstavlja neverjetnih 29 litrskih vrčkov.

Kaj praviš na svoje lastno pivo?

Da bo navdušenje pri domačem Oktoberfestu popolno, lahko poskrbiš z lastnim pivom HomeBrewKit. Izberi svojo priljubljeno vrsto piva in izdelaj 10 litrov čisto pravega piva kar doma. Obljubimo, da bodo vsi prisotni več kot zadovoljni!

P.S. S kodo OKTOBERFEST10 prejmeš 10 % popust, poleg tega pa te presenetimo še s praktičnim darilom.

X